Mi is az a tonkabab?
A ráncos, fekete színű tonkabab Dél-Amerikában őshonos, legnagyobb mennyiségben onnan és Nyugat-Afrikából importálják. Különleges, összetett aromájú, markáns fűszer. Ízeiben és illatában a vaníliát, mandulát, fahéjat, ánizst és a szegfüszeget egyaránt érezni lehet. Erős illata miatt a parfüm- és a dohányipar nagy mennyiségben használja.
Milyen ízekkel harmonizál?
A tonkabab felhasználási módja megegyezik a szerecsendióéval: finomra kell reszelni. Illatát és ízét a friss reszelés során érezni a leginkább. Minimális mennyiség is elég belőle, hogy kicsit megváltoztassa az ételek ízét, különlegesebbé és természetesen finomabbá tegye.
A legegyszerűbb desszerteket is feldobhatjuk vele, mint például a madártejet, panna cottát, creme brülét és a vanília fagylaltot is. Különlegessé teszi a fagylaltokat és a kókuszos, a mogyorós és a vaníliás ételeket is. A gyümölcsös desszerteknél talán a piros bogyós gyümölcsökhöz – málna és szeder – használják a legtöbbet. A gasztronómiában is elkezdtek kísérletezni vele, ott elsősorban vadhúsok és liba-kacsa májas ételekhez illik.
Legtöbbször csokoládés desszertben lelhető fel (tarte, mousse, pohárkrém, tortakrém, trüffel). A csokoládéval leginkább a fehércsokoládéval és a jó minőségű tejcsokoládéval érvényesül, de persze étcsokoládéval is finom. Először az illatát érezni az ételekben is, az íze picivel később jobban érződik - nem az első falatnál/harapásnál.
Próbálja ki Ön is a tonkababot, mutassa be vásárlóinka! A vásárláshoz kattintson IDE.