Ön hallott már Kenyér sommelier-ről?
Korábban mi sem, ezért nagyon örültünk, hogy német partnerünk az Uniferm, rendelkezik egy szakképzett Kenyér sommelier-vel, így egyértelmű volt, hogy ezt az új szakágat - melynek tudója egész Európában kevesebb, mint 100 ember-, bemutatjuk.
Rico Pförtner egyike azon 50 tanúsítvánnyal rendelkező kenyér sommelier-nek, akik az elmúlt 4 évben elvégezték a képzést. Egyelőre csak Németországban van ilyen iskola, és kizárólag mester pék vehet rajta részt.
És hogy miért sommelier?
Rico Pförtner szerint könnyű összefüggést találni a két dolog között, hiszen a (bor) sommelier nem csak lerak az asztalra egy palack bort, hanem történetet kerekít köré, ismeri és tudja, hogy milyen ízek illenek össze mivel és hogy az miért fog ízleni a vevőnek. A kenyér sommelier feladata lényegében ugyan ez, hiszen a pékségekben fellelhető többféle pékáru közül javasolni tud a vásárlónak, ismeri a kenyeret és annak összetevőit, tulajdonságait.
A vevőnek pedig szüksége is van a törődésre, hiszen a hipermarketben is levehet a polcról egy kenyeret! A pékségben viszont, ha tudja, hogy finom és miből készült, szívesebben vásárol, pláne, ha tudnak hozzá olyan információt, mint például: régi családi recept, kovászolt kenyér, tele van rosttal, szénhidrát csökkentett, kiváló szendvicsnek és így tovább… Szendvicsnek sem csak a barna és a fehér kenyér jó, mennyivel változatosabb, ha például őszies ízvilágot kínálunk, akár egy sütőtökös kenyeret?
Természetesen egy az egyben nem lehet a két szakmát összehasonlítani, mégis a történet és az információ, a betekintés nagyon fontos Mr. Pförtner szerint a pékségekben. Kóstoltassanak bátran, akár különlegesebb kenyereket is, hisz az elégedett vásárló a jó vásárló!
Az általunk forgalmazott Uniferm termékekért kattintson ide!