Az esküvőszervezők idei egyik kedvenc esküvői tortája nem is az esküvői torta, hanem a desszertasztal.
Nem meglepő, hiszen szinte bármit kérhet a jegyespár, az az asztalra fog kerülni, így nem kell azon fáradozniuk, hogy legalább 3 féle „bárkinek és mindenkinek” tetsző ízt válasszanak a klasszikus esküvői tortához.
Így nemcsak az esküvőszervező élheti ki kreativitását a dekoráció tekintetében, hanem a cukrász is alkothat több félét a hagyományostól kezdve a viccesen át, a legújabb divatirányzatokig!
Ha egy picit visszagondolunk, Magyarországon már hagyománya van a desszertasztalnak, hiszen azokon az igazi, többnapos lakodalmakon egy egész kamrát is megtöltöttek és még ma is megtöltenek különféle házi süteményekkel. Ilyenkor a szomszédok és rokonok már egy héttel az esküvő előtt sütnek-főznek a háznál, hiszen a másnapi „morzsa partira” is gondolni kell és persze csomagolni valami finomat a násznépnek!
Mára persze az ok és a kivitelezés is változáson ment keresztül. A hagyományos sütemények mellett –zserbó, diós kosárka, néró, hó kifli, fatörzs stb. – a külföldről behozott édességek és divatirányzatok is az asztalra kerülnek. Nem elég a szépen szeletelt süteményeket egy tányéron elhelyezni, hanem az esküvőszervező –vagy a nászpár – egy előre elképzelt kompozíció alapján rendeli meg a cukrásztól a desszerteket elrendezés, színek, dekoráció és ízek alapján.
Az esküvői torta természetesen nem ment ki a divatból, ma is kérik a több emeletes, marcipánnal bevont változatot vagy a hagyományos grillázs tortát, amit illik a nyújtófával a lehető legkisebb darabra törni –hogy minél tovább tartson a házasság. Ám az elmúlt pár évben megjelentek a más stílusjegyeket és témát viselő torták is, melyek méretben sem hasonlítanak a hagyományos tortákhoz.
Az internetnek hála számos olyan desszert is divatossá és természetesen elérhetővé vált, amiről korábban nem is hallhattunk! Ezek pedig remekül illenek a desszert asztalra, hogy még színesebb, változatosabb, végeredményben pedig az esküvővel harmonizáló legyen.
És hogy melyek ezek?
- macaronok – bármilyen színben elkészíthetőek a pasztell árnyalattól a szivárványig
- croquenbouche – a franciák hagyományos esküvői tortája, nálunk mégis különleges torony
- cake pop – egyszerű kivitelezés és bármilyen formába vagy vázába állítható
- muffinok - egyforma díszítéssel, akár tortaállványra pakolva is tökéletes, nem kell a torta felvágásával se bajlódni
- fánkok – akinek a fánk kedvence, nem kell lemondania róla, állványra/falra is pakolhatja
- csokoládé szökőkút – gyümölccsel az igazi
- pohárdesszert – akár a torta ízeiben
- mini tarte-ok – különböző töltelékekkel
- témák köré épülő asztal – mint például a Charlie és a csokigyár vagy az Alice Csodaországban
A fent felsorolt desszertek előnye, hogy szinte bármelyik elkészíthető „mentes” változatban is! Egyes kutatások szerint ma a magyarok 20%-a laktóz-, 1-2%-a pedig gluténérzékeny, így elkerülhetetlen, hogy a vendégek közül akár többen is, valamilyen „mentes” étrendet kövessenek. A „nyers” torták vagy a teljesen mentes esküvői torták mellett remek ötlet, ha ezekből a desszertekből készítünk „mentes” változatokat is.
+1 fagylalt: A rekkenő hőségben ki ne örülne egy finom fagylaltnak, hát még a szertartások és beszédek után? Egy fagylaltpult, finom tölcsérek, öntetek és szóró cukrok és garantáltan boldog lesz az is, aki nem édesszájú! Ráadásként könnyen készíthetünk „mentes” fagylaltokat is a Babbi rizsfagylaltalap steviával és a Pernigotti 100% vegán alap használatával!