Őszi tréningsorozatunk második állomásának a „Formabontó desszertek őszre” címet adtuk, mert szakembereink fontosnak tartják, hogy új ötletekkel, ízekkel és dekorációval segítsék partnereink munkáját. Igyekeztünk bemutatni, hogy a tálalással, az ízek variációjával és egyes új alapanyagok használatával milyen csodálatos, hívogató desszerteket lehet készíteni, illetve a saját és vendégeik ízlése szerint átalakítani.
Nagy László cukrászmesterünk tréningje olyan népszerűnek bizonyult, hogy az egynapos bemutatót rögtön kettőre kellett bővíteni! Büszkén mondhatjuk, hogy két sikeres, telt házas napon vagyunk túl, ahol sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtunk mi is.
Mi került az asztalra?
A napot az édes cukrászsütemények uralták, de a sajtos, szárított paradicsomos pogácsánk óriási népszerűségnek örvendett. A tejfölös pogácsatésztába kevert Vortumnus szárított paradicsom csíkok remek ízt és színt adtak a tésztának, ezzel bizonyítva, hogy nemcsak a tepertős/sajtos/magvas/túrós irányzaton érdemes maradni.
A törökmogyoró komoly szerepet kapott receptjeink többségében, mert azon túl, hogy gluténmentes és paleo étrendbe is beilleszthető, nem emeli számottevően a desszertek szénhidrát tartalmát sem. Magas a B- és E-vitamin tartalma, valamint előnyösen befolyásolhatja a koleszterin-szintet és az íze is mennyei!
Egyik legnépszerűbb receptünk a Sárgabarackos-csokoládés tart volt, aminek a különlegessége, hogy egy kakaós sable-ba egy brownie-s töltelék került, melyet törökmogyoró liszttel és tört törökmogyoróval tettünk ízletesebbé. Nemcsak finom és mutatós, hanem remekül eltartható.
Próbálta már más liszttel készíteni a macaront, mint mandulaliszttel? Ha még nem, akkor próbálja ki törökmogyoró liszttel! A folyamat ugyan az, az íz mégis más, a színe pedig hasonlít a mogyoróéra így színezést se igényel. Mogyorós és étcsokoládés töltelékkel is töltöttük, így egy karakteresebb és édesebb változatban is kipróbáltuk.
A krémes desszertek is sorra kerültek, melyeknél a színekre, ízekre és a divatra is nagy hangsúlyt fektettünk. 2017-ben már itthon is sok esküvőre úgynevezett „naked cake”-et, vagyis „Meztelen/csupasz” tortákat kértek, melyre jellemző, hogy virág vagy bogyós gyümölcs díszítést kap. Mi ezt annyiban továbbgondoltuk, hogy nemcsak ehető virággal díszítettük, hanem egy savanykás, magas gyümölcstartalmú mangó tölteléket is kapott, tányérdesszert méretben.
Hallott már a mactha porról? Ez egy tradicionális japán zöldtea, melyet a teakészítésen kívül igen sok mindenre fel lehet használni. Gyönyörűen színezi a krémeket, különleges ízt ad a piskótának és latte-ként fogyasztva is különleges élményt nyújt. Mi a légiesen könnyű chiffon desszertünket színeztük vele, amit citromos mascarponés krémmel töltöttünk és színes gyümölccsel, ehető virággal díszítettünk. A látvány mellett az íze is kiváló. Kis desszertként és tortaként is megállja a helyét, nemcsak divatos és színes, hanem finom is.
Ekler fánk szinte minden cukrászdában kapható, de többnyire a hagyományos, magyar változat. Külföldön is szeretik díszíteni, különböző színű mázakkal és cukrászmesterünk is ennek a híve, hiszen egyedi töltelékekkel és feltűnő díszítéssel könnyen a pult éke lehet a hétköznapokon is. Töltöttük Babbi 100%-os mogyorópasztával, melyet habbal lazítottunk, de a hidegen kikeverhető vaníliás Kremback pudingpor is finom választás például a kávés töltelék alapjához.
Próbálja ki Ön is receptjeinket és termékeinket! Ha bármi kérdése lenne, forduljon kollégáinkhoz. Őszi tréningsorozatunk utolsó állomása a „Mentes termékek – mert a polcokon helye van a mentes finomságoknak is!” október 25-én és 26-án kerül megrendezésre.