Termékeink
Nyelvváltás
Menü
Karácsonyi receptek

Karácsonyi receptek

2017. 11. 28.

Linzer, habcsók, mézeskalács!

Törökmogyorós linzer:

A linzer klasszikus és időtálló. Mindenki szívesen fogyasztja és örömmel teszik az ünnepi asztal közepére. Próbálja ki egy kis csavarral: még finomabb lesz, ha a liszt egy részét törökmogyoró liszttel helyettesíti!

Hozzávalók:
2,7 kg liszt
0,30 kg törökmogyoró liszt
2 kg vaj
1 kg porcukor
6 db tojássárgája

Elkészítés: A szokott módon linzertésztát készítünk. A korongok felének közepét kilyukasztjuk karácsonyi miniformákkal és lekvárral összeragasztjuk. 200 fokon, körülbelül 10 perc alatt készre sütjük.

Töltelék: a fanyarkás lekvárok, mint a meggy, ribizli, málna vagy az erdei gyümölcs remekül illik a mogyorós tésztához, de hagyományos baracklekvárral is mennyei. 

+1 tipp: egy kis fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék hozzáadásával kiváló recept karácsonyi sütipecséthez is!


Habcsók fenyőfa:

Ha a macaron már hegyekben – vagy stílusosan fenyőfaként- áll, a tradicionális habcsók elkészítésének is itt az ideje. Készíthető a fára, vagy asztalra való változatban is, de egy kis ételfestékkel és 10-es csillagcsővel készült karácsonyfa formában ajándékként is megállja a helyét.

Hozzávalók:

0,3 kg tojásfehérje
0,3 kg kristálycukor
600 g kristálycukorból főzött sűrű cukorszirup (114 fokos)
zöld ételszínezék 
díszítőcukorkák

Elkészítés: A 300 g cukrot és tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett a cukorszirupot is hozzáöntjük és tovább habosítjuk. Ételfestékkel színezzük és 10-es vagy nagyobb csillagcsővel szilikonos papírra nyomjuk. Díszítjük a szóró cukrokkal és 40-45 fokon szárítjuk míg megkeményedik.


Karácsonyi „vegánmisu”

A vegán desszerteket nem csak a vegánok fogyasztják szívesen. A „tiramisu” karácsonyi változata a mézeskalács fűszerkeveréknek köszönhető és erre nehéz lesz bárkinek is „nem”-et mondania!

Hozzávalók:

Piskóta:

0,45 l kókusztej
3 tk ecet
0,18 kg Selecta margarin
0,001 kg só
0,185 kg kókuszvirágcukor
0,005 kg sütőpor (gluténmentes)
0,255 kg kukoricaliszt

Elkészítés: A kókusztejet és az ecetet öntsük össze és hagyjuk 5 percig állni. A margarint, sót és a cukrot habosra keverjük a robotgéppel, majd összekeverjük a sütőporos liszttel. 180°C-os sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük.

Szirup:

3 teáskanál kókuszvirágcukor 
erős kávé 
rum (ízlés szerint)

Összekeverjük, felmelegítjük míg elolvad a cukor és meglocsoljuk vele a piskótát.

Krém: 

0,110 kg kesudió
0,09 kg kókuszvirgcukor
0,04 kg kókuszolaj
1 csipet só
0,05 kg vaníliáscukor
Kb. 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék 
0,2 l kókusztej
0,3 l cocomas

Elkészítés: A cocomas kivételével minden hozzávalót összekeverünk egy késes robotgépben és pasztává aprítjuk. A habbá felvert cocomasszal összekeverjük és a meglocsolt piskótával rétegezzük.  


Paleo mézeskalács vagy puszedli

A magliszteknek köszönhetően ez a változat finomabb, mint a hagyományos! Hetek múlva is puha, nem törik bele az ember foga a paleózók legnagyobb örömére.

Hozzávalók:

0,4 kg törökmogyoró liszt
0,15 kg kókuszliszt
0,10 kg kókuszvirágcukor
6-8 evőkanál méz
2 db tojás
2 evőkanál kókuszzsír
4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
1 dl víz lassan adagolva
1 kiskanál sütőpor
pár csepp vaníliakivonat
pár csepp citromlé

Díszítés: 3 tojásfehérje, eritrit

Elkészítés: Egy tálba összemérjük a hozzávalókat, majd dagasztókaros géppel közepes fokozaton készre dagasztjuk. Aránylag lágy tésztát kapunk, melyet 3-4 órát hűtőben kell pihentetni. A megszilárdult tésztából gömböket formálunk, majd sütőlapon kissé ellapítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. A fehérjét annyi eritrittel keverjük ki, míg sűrű, máz állagot nem kapunk. A kihűlt mézeskalácsokat díszítjük vele.  

Bejelentkezés
Ahogy a legtöbb weboldal, a miénk is sütiket (cookie-kat) használ a nagyobb felhasználói élmény érdekében. A böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Tudjon meg többet
Értem