Termékeink
Nyelvváltás
Menü
Magyarország tortái 2025

Magyarország tortái 2025

2025. 08. 04.

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 19. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, amely az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából hivatott méltó módon bemutatni a magyar cukrászat hagyományait és kreatív alkotóerejét.

A 2025. évi versenyt a „Dobostorta 140” témakörében hirdették ki, Dobos C. József hungarikummá nyilvánított világhírű tortája előtt tisztelegve. A versenyzőknek a dobostorta jellegét adó alapanyagait fel kellett használniuk, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben.

A győztes torta, a DCJ Stílusgyakorlat készítői Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda alkotói így jellemzik alkotásukat:

A DCJ Stílusgyakorlat torta a hagyomány és az innováció egységét képviseli, a meggy, a csokoládé és a karamell markáns jelenléte, a vertikális építkezés és a kontrasztokra épülő ízharmónia mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csupán egy desszertet kapjon, hanem egy komplex és emlékezetes élményt.”

A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Az idei győztes az Álmodozó, alkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, aki tavaly a Magyarország Tortája díjat nyerte el.

Az Álmodozó békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi, ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret. Egy szelet torta energiatartalma csupán 231 kcal, szénhidrátértéke 13,7 g.

 

Gratulálunk mindenkinek, aki indult a megmérettetésen!

Alapanyagainkért kattintson ide.

Bejelentkezés
Ahogy a legtöbb weboldal, a miénk is sütiket (cookie-kat) használ a nagyobb felhasználói élmény érdekében. A böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Tudjon meg többet
Értem