A kávé világnapja!
Japánból indult a kezdeményezés a 80-as években, miszerint szeptember 29-én ünnepeljük világszerte a kávét. Hivatalosan ez a nap 2009-óta van a kávénak szentelve. Azóta az egész világon megtartják ezt a napot, és a kávéházak, kávézók több helyen, különféle kávékülönlegességekkel várják a vendégeiket.
Honnan ered a kávé?
A kávé az utóbbi két és fél évezredben végig kísérté az emberiség fejlődését. A legenda szerint, időszámításunk kezdete előtt háromszáz évvel fedezte fel egy Káldi nevű etióp pásztor, akinek állatai legelték le ezeket a piros bogyókat és ezt követően élénken szaladgáltak. Káldi hamar elújságolta észrevételét a közeli szerzeteseknek, akik hamar rájöttek, hogy ha a kávészemeket megpörkölik, ízletes italt tudnak belőle készíteni. Érdekes, hogy kis történetünk helyszíne a kávénak nevet adó Kaffa tartomány.
A kávé elterjedése.
Előszőr Jemenben terjedt el a kávé, majd a 15. század folyamán miután, a virrasztásokon gyakorta használatos volt, a muzulmán vallásgyakorlók terjesztették el. Az első kávéházak az arab félszigeten ebben az időben nyitottak meg. Európában az első kávéház 1624-ben nyílt meg, La Bottega del Caffé néven, Velencében.
A kávé hatása a történelmünkben.
A magyar történelemben többször is megjelenik a kávé. Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért cselből meghívta ebédre. Thököly érezte, hogy valami nincsen a helyén és az ebéd után gyorsan akart távozni. Az egyik janicsár a következő, mára elhíresült mondattal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Thököly megitta a kávéját, mire a törökök elfogták.
Fontos szerepet játszott a kávé, pontosabban a Pilvax Kávéház az 1956-os március 15-i forradalom és szabadságharc eseményeiben. Itt verődött össze Petőfi és a Tízek Társasága, illetve a Vasvári Pál által vezetett egyetemistákból álló csoport.
Hogyan főzhetünk kávét?
A kávét sokféleképpen le lehet főzni, a Magyarországon elterjedt „kotyogós” kávéfőzéstől kezdve, a filteres kávén keresztül, a francia-dugattyús kávéig, tetszés szerint elkészíthető. A legérdekesebb viszont Francesco Illy találmánya a presszó kávéfőző. Neve az olasz pressione (nyomás) szóból ered, nagy, 9 atmoszféra nyomásom és kb. 90 fokon préseli át a vizet egy főzőedénybe préselt kávén keresztül, így ízben zamatos erős kávét kapunk.
Saquella: A kávépörkölés mesterei,
mint például azok a szakemberek, kis híján művészek, akik a Saquella pörkölő üzemében alkotják meg nekünk a legfinomabb kávékat, már 1945 óta. Az olasz Pescara városában található üzemet egy család vezeti a megalapítása óta. Bár 1856-tól már foglalkoztak tea és kakaó kereskedelemmel, mostanra öt generációt átívelő tapasztalattal és a kávé iránt páratlan szenvedéllyel ügyelnek arra, hogy a csészéinkbe a legjobb minőségű és leg zamatosabb, frissen főzött és forró kávét tudjuk belecsurgatni.
Milyen fajta kávék léteznek?
Két fajta kávét tudunk fogyasztani; Arbicát és Robustát, illetve a kettő keverékét különböző arányokban. A Robusta savasabb és kesernyésebb ízű, koffein tartalma magas. Az Arabica lágyabb ízű a Robustánál, kevésbé savas és koffein tartalma is alacsonyabb. A kávé ízét nem csak a két kávéfajta aránya, de a pörkölés metódusa és mértéke is nagyban meghatározza. Ezekből kifolyólag lehet egészen lágy már-már kakaóra hasonlító cappuccinót vagy karakteres, erős ízű espressót is készíteni.
Mit jelent nekünk a kávé?
A kávé mára szerves részévé vált a modern kultúrának és társadalomnak. A kávé nem csak egy ital, hanem egy szertartás. Amikor egy jó kávét iszunk az idő lelassul, a világ megáll egy pillanatra. Kávéval indítjuk a reggelt, kávét iszunk a munkahelyen a kollégáinkkal, egy kávé fölött beszélgetünk a barátainkkal.