A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenötödik alkalommal rendezte meg Magyarország születésnapi tortájának a versenyét, melyet hagyományosan, az augusztus 20-i államalapító ünnepünkön kóstolhat először a közönség.
A Magyarország tortája címét idén Fodor Sándor – Habcsók cukrászda - budapesti cukrász kreációja, a „Napraforgó” torta nyerte. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az „Egy a Természettel” versenyt is Füredi Krisztián – Hisztéria cukrászda - nyerte a „Beszterce rózsája” és a „Nimród” fantázianevű alkotásokkal.
Fodor Sándor igazi négy évszakos tortát készített, ami nem csak a nyári hónapokban, hanem egész évben megállja a helyét: a frissítő vilmoskörte és a savanykás joghurt a melegebb időben is kellemes édesség, míg a pirított napraforgó és a karamellizált csokoládé a hűvösebb időben igazi csemegeként szolgálhat.
A 2. helyezett Borzi Zsolt - Nándori cukrászda - által készített „Őszi pitymallat” lett, míg a bronzérmet Lakatos Pál érdemelte ki, a Levendula és Kert cukrászdából „Szabacsi rubato” nevű alkotásával.
Magyarország Cukormentes tortáját 2012 óta választják meg, amit idén Füredi Krisztián – Hisztéria cukrászda – nyert „Beszterce rózsája” nevű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kreációjával, amiben a sárgabaracké a főszerep. A barackhoz remekül passzoló csokoládé és dió is fontos alkotóeleme a süteménynek, ami mindössze 12,4 g szénhidrátot tartalmaz. A szegedi REÖK cukrászda „Szeszélyes dió” tortája kapta a Leginnovatívabb recept különdíjat. A Legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért a különdíjat Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto cukrászda cukrásza kapta „Erdei Nimfa” nevű tortájáért.
Idén először, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére az Ipartesület meghirdette az Egy a Természettel versenyt is, ahol olyan nevezéseket vártak, aminek jellegzetes és meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből állnak. Az első helyezett itt is Füredi Krisztián – Hisztéria cukrászda – lett a „Nimród” fantázianevű tortájával, amely ötvözi a bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét egy kis St. Hubertus-os csavarral, ami a vadászok egyik ikonikus itala. Második helyezett a Póti Éva és Rubint Regina - G&D Kézműves Cukrászda, Somoskőújfalu - alkotta „Kikelet” lett, a harmadik helyezett pedig Alena Garannikova - Cake and More by Garannikova -„Csodaszarvas” tortájával.
Augusztus 20-tól lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.