Termékeink
Nyelvváltás
Menü
Mióta eszünk fagylaltot?

Mióta eszünk fagylaltot?

2020. 06. 19.

Tudta, hogy fagylalt egy korábbi formáját valószínűleg már 5000 évvel ezelőtt ismerték Kínában?

És hogy Nagy Sándor, XIV. Lajos és Néró császár is nagy fagylalt kedvelő volt? Gondolta volna, hogy Sissi királyné kedvence az ibolya fagyi volt?

A fagylaltot feltehetőleg először a kínaiak készítettek, mintegy ötezer évvel ezelőtt és a tehetős polgárok hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességként fogyasztották. Valószínűleg egyiptomi kereskedéssel került a földközi-tengeri országokba, a spanyol hódítóknak köszönhetően pedig Amerikába.

Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg, ám a fagylalt addig nem terjedhetett el széles körben, amíg az ipari forradalom a konyhatechnológiát is el nem érte, hiszen a fagylalt előállítása, és főképpen folyamatos hűtése nagy kihívás elé állította a készítőket és túl drágává is tette a terméket. A 19. század végére már a legtöbb kávéházban lehetett kapni fagylaltot. Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált és ez nagyban megnövelte a népszerűségét. 1923-ban Harry Burt szabadalmaztatta a „jégkrém pálcikán” elnevezéssel forgalomba kerülő, csomagolt fagylaltját Amerikában.

Magyarországra a „Hideg nyalat” osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedveltté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylalt recept. Akkoriban több olyan recept is volt, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez. A hosszú gasztronómiai evolúció során az ízesített jégkása és jeges-vizes keverék a mindannyiunk által kedvelt krém állagú, hűtött édes készítménnyé vált. A gombócos fagylaltok előállítása az olaszoktól származik, jégkrémet pedig Amerikában állítottak elő először.

 

De egy biztos, nincs nyár fagylalt nélkül!

Bejelentkezés
Ahogy a legtöbb weboldal, a miénk is sütiket (cookie-kat) használ a nagyobb felhasználói élmény érdekében. A böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Tudjon meg többet
Értem