Értékesítés módja
2020. március 28-tól a vendéglátó üzletekben teljesen megszűnt a helyben fogyasztás lehetősége. Vendéglátó üzletek kizárólag elviteles értékesítésre tarthatnak nyitva és/vagy házhoz szállítással értékesíthetik termékeiket. Arra minden esetben figyelni kell, hogy az üzletben tartózkodók között legalább 1,5 m távolság tartása biztosított legyen.
(A 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet a kijárási korlátozásról 1.§ és 2. § pontja alapján)
Nyitvatartási idő
A vendéglátó üzletek nyitva tartási idejére nem vonatkozik korlátozás.
(A 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 1. § pontja, mely szerint vendéglátó üzletben a foglalkoztatottakon kívül más személy nem tartózkodhat 15:00-06:00 között, a 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet 11 § pontja szerint nem alkalmazható)
Mindezek értelmében a 71/2020 (III.27) Korm. rendelet 2§ pontja az irányadó, mely szerint a "Vendéglátó üzletben - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása." Nyitvatartási időre vonatkozó megkötést a rendelet nem tartalmaz.
Az élelmiszerüzletek, a drogériák, a piacok és a gyógyszertárak esetén a 65 éves életkorukat betöltött személy csak és kizárólag 9:00 és 12:00 között tartózkodhatnak az előbb említett helyeken, így tehát a vendéglátó ipari egységeket ez a korlátozás nem érinti. A rendelet értelmében élelmiszerüzletnek a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzlet számít, a vendéglátó üzlet nem tartozik ebbe a kategóriába
(A 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet a kijárási korlátozásról 6. § pontja alapján; 2005. évi CLXIV. törvény a kereskedelemről 2. § 18 pontja)
Egyéb korlátozások
A polgármesterek a kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Korm. rendeletben foglaltaktól szigorúbb szabályokat állapíthatnak meg bizonyos esetekben. Ezért fontos, hogy tájékozódjon az Ön üzletére vonatkozó pontos szabályokról!
(2020. április 24-én hatályban lévő 148/2020. (IV. 23.) Korm. rendelet 1. § pontja alapján)
Fagylalt értékesítése tölcsérben
Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony válasza erre vonatkozóan:
„A fagylalt kiszolgálása szempontjából gyakorlatilag ugyanazokat a szabályokat kell betartanunk, mint amit egyébként mindig is. Frissen készülnek ezek a termékek, nagyon mélyen hűtve vannak, ami a vírus életterének, szaporodásának egyáltalán nem jelent egy kedvező környezetet - már csak azért sem, mert nincs élő sejt a környezetében. Tehát, hogyha ezeket megfelelő hőfokon tartják – már pedig minden más egyéb szempontból is, baktériumok és egyéb kórokozók szempontjából is ez az eljárás, akkor extra kockázatot tulajdonképpen ez nem jelent. Nagyon fontos betartani azt, hogy a pénzkezelés teljesen külön történjék. Koronavírus, vagy más egyéb kórokozó - teljesen mindegy - szempontjából a tölcsért fogjuk meg szalvétával, a kiadagolás megtörténik, folyamos átmosós tégelyben kezeli ilyenkor az állandóan frissülő vízben a mérőkanalat a kiszolgáló, és egy teljesen másik pénzkezelő kell, hogy legyen ahhoz, hogy ez a két tevékenység jól elkülönüljön egymástól. A kiszolgálóknak pedig nagyon gyakran kell kezet mosni.”
(Operatív Törzs sajtótájékoztatója, 2020. április 19.)
Bízunk benne, hogy hamarosan normalizálódik a vírus okozta helyzet, enyhülnek a kijárási korlátozások, és lassan visszatérhetünk a megszokott kerékvágásba és beülhetünk kedvenc éttermünkbe/cukrászdánkba.
A fenti információk nem minősülnek jogi állásfoglalásnak.
|