Vallási háttér
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Az Újszövetség szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően). Napjainkban sokak számára a tavasz beköszöntének ünnepe, a szabadban töltött szórakozás idejének eljövetelét jelenti, a húsvéti nyúl és a húsvéti tojás szimbólumaival.
Klasszikus húsvéti sütemények
Ha húsvét, akkor kalács minden mennyiségben! De ezen kívül mi kerül még az asztalra?
Foszlós kalács
Ilyenkor van igazán szezonja a sós kalácsnak, de az édes változat iránt is megnő a kereslet. Természetesen többnyire a fonva készültet szeretjük, de készülhet vekni formában és koszorúként is. Festett tojással díszítve igazi húsvéti finomság.
Bejgli:
Már nem csak karácsonykor divat a bejgli, bár kétségtelen, hogy az a fő szezonja. Szerencsénkre viszont már nem csak karácsonykor kapni, hanem a „nyuszis” időszakban is szívesen fogyasztják, ezért a boltok és a cukrászdák polcain is egyre hamarabb kapható. Jöhet a hagyományos diós és mákos töltelékes, de egyre népszerűbb a lekváros, a pisztáciás és csokoládés is. Az ízeknek csak a képzelet - és persze a kereslet szab határt!
Répatorta
Nem hagyományosan magyar, de egyre inkább ismert és közkedvelt sütemény. Ha már összekötjük a húsvéttal – hiszen a nyuszi répát eszik -, akkor adja magát, hogy tavasszal itt van a répatorta szezonja.
Hot cross bun
Az angolok tradicionális nagypénteki finomsága ez fűszeres, aszalt gyümölcsös, sokszor valamilyen krémmel töltött finomság, aminek a tetejét vaníliás kereszt díszíti. Természetesen a délutáni tea kihagyhatatlan kelléke az ünnepi időszakban. Paul Hollywood receptjéért kattintson ide.
Pavlova
A kívül ropogós, belül krémesen lágy sült tojásfehérjének nincs párja, ha jól készül. A legegyszerűbb tejszínhabbal, vagy tejszínes mascarpone krémmel és friss gyümölcsökkel tálalni, de ha már tavasz, akkor jöhet egy kis citromkrém is! A pavlova édessége és a citromkrém fanyarsága remek egyensúlyt alkot ízek terén.
Tavaszi receptjeinket és bonbon különlegességeinket töltse le ide kattintva!