Termékeink
Nyelvváltás
Menü
Klasszikus sütemények a nagyvilágból - 1. rész

Klasszikus sütemények a nagyvilágból - 1. rész

2020. 07. 29.

Minden országnak van legalább egy, ha nem több klasszikus süteménye, amiről felismerhető, vagy amit biztosan meg kell kóstolni, ha oda látogatunk.

Ha választani kellene a klasszikus magyar sütemények közül, a listán biztosan szerepelne a dobostorta (a Brit Sütimester 5. évadában még mester kihívás is volt Dobos József receptjének újragondolása), a zserbó, ami sokak szerint az egyik legfinomabb sütemény a világon, a rákóczi túrós, amit ünneptől függetlenül bármikor lehet enni és ha étteremben keresünk desszertet, a somlói galuska több, mint valószínű, hogy szerepel az étlapon.

Most azonban nézzünk néhány példát, hogy más országokban milyen megkerülhetetlen desszertek vannak, mit érdemes megkóstolni utazásaink során, vagy akár itthon is bemutatni, hiszen az internetnek és a social medianak köszönhetően az érdeklődés egyre inkább nő az újdonságok iránt.

1. rész - Nagy - Britannia

Az angolokat sokszor éri az a kritika, hogy se konyhájuk, se desszertjük, pedig ez így nem állja meg a helyét. Bár nem lehet a konyhaművészet magas iskolájának hívni az angol reggelit vagy a klasszikus Fish and chips-et, de Gordon Ramsay és Jamie Oliver bebizonyították, hogy bizony Angliában is lehet finomakat enni. Most azonban nézzük a süteményeket:

 

Victoria szendvics (Victoria sponge/sandwich)

A viktória szendvics népszerűsége a 18. század óta a mai napig töretlen, finomsága az egyszerűségében és persze az öt órai tea tradíciójában rejlik. Nevét Viktória királynőről (uralkodó 1837-1901 között) kapta, aki kis szendvics méretben minden nap fogyasztott belőle a teájához, igaz még csak lekvárral, hab nélkül. A piskótába tojás, vaj, cukor, liszt és egy csipet sütőpor kerül, a tölteléke pedig egyszerű eper/málna lekvár és tejszínhab. A tetejére általában porcukor és gyümölcs kerül díszítésként.

 

Angol krémdesszert – Trifle

Az angolok tiramisujaként is emlegetett trifle már 16. századi szakácskönyvben is fellelhető és azóta is nagy népszerűségnek örvend a szigetországban. Bár mindenkinek megvan a saját változata, az alapja többnyire megegyezik: sherryvel (vagy valamilyen alkohollal) átitatott piskóta, édes krém, zselé, tejszínhab és gyümölcs. Előszeretettel kínálják hatalmas tálakban családi vacsorák vagy baráti összejövetelek alkalmával, de éttermekben pohárdesszertként is rendelhető különböző, egyre meglepőbb ízesítéssel.

 

 Battenberg torta

Bár a hagyományos brit gyümölcstorta is máig töretlen népszerűségnek örvend a szigetországban, a Viktória hercegnő és Louis Battenberg esküvőjének tiszteletére (Viktória királynő unokája) elnevezett battenberg szelet, ma is népszerű. Élelmiszertörténészek szerint mai formáját viszont brit pékek alkották meg, hogy könnyebben elkészíthető legyen a gyártósoron. Hagyományosan 2 színű – rózsaszín és sárga - piskótából, baracklekvárból és marcipánból készül, ma azonban már többféle változata ismert, más színekkel és krémekkel készítve.

 

Scone

Mondhatjuk, hogy a scone az angolok pogácsája, csak édes változatban. Legalább olyan népszerű, mint itthon a pogácsa: minden háztartásban készítik, az összes boltban, pékségben, kávézóban és cukrászdában kötelező elem. A "délutáni tea" szertartás oszlopos tagja. Sokan önmagában vagy lekvárral, esetleg lekvárral és vajjal fogyasztják a scone-t, de egyes helyeken clotted cream-mel (tejszínféleség) és lekvárral. Hagyományosan édes változatban készítik sütőporral, mazsolával vagy egyéb aszalt gyümölcsökkel, de a teljes kiőrlésű lisztből készült és a sós változata is népszerű.

 

Bakewell pite

A bakewell pite a 20. században lett ismert, a bakewell puding egyik változataként. Alapja omlós tészta, rajta egy réteg lekvár majd frangipane. A derbyshire-i Bakewell városából indult hódító útjára. Éttermekben, kávézókban alap sütemény Londontól Belfastig, a boltokban többnyire a cseresznyés változatát kapni: fondannal borított, koktélcseresznyés díszítéssel.

Ha van lehetősége és még nem készítette el ezeket a klasszikus angol desszerteket, itt az ideje hogy kipróbálja!

 

Bejelentkezés
Ahogy a legtöbb weboldal, a miénk is sütiket (cookie-kat) használ a nagyobb felhasználói élmény érdekében. A böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Tudjon meg többet
Értem